Voldssiktede vektere frikjent 2004-06-09
Politiet opplevde et fullstendig nederlag i saken mot fem vektere som var tiltalt for overdreven maktbruk på Oslo S.
Kilde: Aftenposten
 
Maktbruken som kunne bevises var ikke utenfor det som vektere må kunne tillate seg for å holde kranglete folk i ro. Det er konklusjonen i dommen Oslo tingrett har avsagt, etter at påtalemyndigheten tiltalte fem vektere fra vaktselskapet Falck for overdreven bruk av tvang mot blant annet rusmisbrukere på Oslo S. Den mest alvorlige anklagen, vold under særdeles skjerpende omstendigheter, kom etter at vekterne skal ha sperret en rusmisbruker inne på et rom og gitt ham juling. Retten fant det ikke tilstrekkelig bevist at det var begått slik vold som beskrevet i tiltalen.

Retten delt

Politiet i Oslo bestemte seg for å systematisere klagene de hadde fått inn på vekterne på Oslo S. De ønsket en prinsippavgjørelse fra domstolene om hvor langt vekterne har rett til å gå. På dette punktet var retten delt i sin oppfatning. Flertallet, bestående av fagdommeren og den ene meddommeren, mener både håndjern og nedleggelse på bakken var forsvarlig i den aktuelle situasjonen. Rettens flertall ser imidlertid en fare for at vekteren kunne skade fornærmede gjennom måten han la fornærmede i bakken på. Flertallet understreker samtidig at det av billedmaterialet fremgår at fornærmede fortsatte å yte kraftig motstand forholdsvis lenge etter at han var lagt i bakken.

Flertallet konkluderer med at det ikke er bevismessig grunnlag for å konstatere at det faktisk ble brukt mer fysisk makt enn det som var nødvendig, heter det i dommen. Mindretallet mente imidlertid at vekterne burde domfelles på dette punktet.

Ytterligere to vektere er tiltalt i lignende saker. Disse skal for retten i september. Det er foreløpig ikke avklart hvilken betydning denne avgjørelsen vil få for deres saker.

Powered by CustomPublish AS